10 факта за "Туризъм"

01.

Полският град Вроцлав беше избран за “най-добра европейска дестинация” през настоящата 2018 г. от престижната, базирана в Брюксел, организация European Best Destinations. Той печели пред градове като Билбао, Милано и Амстердам. Вроцлав е известен като “Градът на 100-те моста”. Всъщност, те са 117, което като брой го нарежда на 4-то място в Европа. През 2016 г. Вроцлав беше Европейска столица на културата.

02.

През 2016 г. Полша е класирана на 7-мо място в класацията за най-добрите дестинации в света от водещата медийна компания за туристическа информация Lonely Planet.

03.

Един от най-дългите колоездачни маршрути в Европа се намира в Полша. Това е Източният велосипеден път, който продължава повече от 2000 км. Нарича се така, защото върви по живописната източна полска граница. Състои се от 12 отсечки, наречени колоездачни “царства”, като всяко от тях има своите уникални туристически атракции.

04.

Каякингът е изключително популярен спорт в Полша, не само за местните, но и за чуждестранните туристи, които пристигат в страната, за да се отдадат на хобито си. Известни са много красиви и девствени маршрути, по които може да се наблюдава и дива растителност и редки животни. Реки, в които се практикува каякинг, са Драва, Лина, Роспуда и много други.

05.

В историческата област Мазурия в Полша всяка година се провежда внушителна възстановка на една от най-големите битки в средновековна Европа – тази при Грюнвалд. На 15 юли 1410 г. е решителното сражение между обединените сили на кралство Полша и Великото литовско княжество от една страна и Тевтонския рицарски орден от друга. Победата е за първите. Днес програмата на възстановката продължава няколко дни, а кулминацията привлича хиляди зрители от страната и чужбина.

06.

Град Закопане е известен като Зимната столица на Полша. Намира се в дълбокия юг, близо до границата със Словакия, между планинския масив Татри и връх Губалувка. Това е своеобразната ски мека за хиляди полски и чуждестранни туристи – любители на зимните спортове.

07.

Краков е един от най-посещаваните градове в Полша. Всяка година той се радва на присъствието на около 10 000 000 туристи. Любопитното е, че близо 20% от жителите на града са заети именно в туризма.

08.

Аушвиц-Биркенау е единственият нацистки концлагер-музей, включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Той е един от най-посещаваните туристически обекти в Полша – паметник на онова, което не бива да се забравя и което за нищо на света не бива да се допуска отново.

09.

Полша има уникална триада от градове, т.нар. “Триград”, в Поморското войводство на север. Той включва Гданск, Гдиня и Сопот. Общото им население е над 1 000 000 души. Тази “тройна“ дестинация е много предпочитана за посещение от местните и чуждестранните туристи.

10.

По официални данни миналата година в Полша са настанени 32 000 000 туристи, от които 21% са чужденци.

11 - 20 "Забележителности"
обратно към начало