10 факта за "Забележителности"

11.

Най-големият тухлен замък в света – Малборк - се намира в едноименния град в северната част на Полша. Той е построен през 13-ти век от рицарите от Тевтонския орден.

12.

Дървените църкви в Южна Малополша са уникален пример за средновековните способи в местното храмово строителство. Като структура, форма и усещане, те значително се различават от традиционната готическа архитектура, защото са повлияни от гръко-католическото и православното присъствие в региона.

13.

Старият град на полската столица Варшава е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Tой е изцяло разрушен след Варшавското въстание в края на Втората световна война и е единственият пример в света за цялостно реконструиран паметник на културата.

14.

Базиликата “Света Богородица” в полския град Краков не е обикновена базилика. На всеки кръгъл час от нейната кула в четирите посоки на света звучи мелодия, т.нар. хейнал. Тази мелодия чуват полските войници след победата при Монте Касино на 18 май 1944 г.

15.

В полската столица Варшава се намира най-тясната сграда в света. Тя е “широка” едва 152 см. “Къщата на Керет” всъщност е инсталация на архитекта Якуб Шченсни. Замислена е като творчески кабинет на известния израелски писател Етгар Керет – нейн първи обитател. В нея се провеждат и различни културни събития.

16.

Една от най-старите солни мини в света се намира в южния полски град Величка. Тя е построена през 13 век и в нея се добива готварска сол чак до 2007 г. Дълбока е 327 м и е дълга 287 км. Често е наричана “Подземната солна катедрала на Полша”. В нея се провеждат и културни прояви: концерти, изложби и литературни четения. През 2017 г. е поставен рекорд по посещаемост – повече от 1 700 000 туристи – което е с цели 200 000 повече от предходната 2016 г.

17.

Югоизточният полски град Жешов предлага на посетителите си изключително атрактивно преживяване – тур из своите подземия, или цяла мрежа от коридори и изби, служили на местните през вековете за магазини, хранилища, производствени предприятия, а във войни и катаклизми – за убежища.

18.

Северният град Торун е едно от бижутата на Полша. Той е сред най-старите в страната и е родно място на гениалния астроном Николай Коперник. National Geographic Полша дори включва пазара в стария град и кметството в готически стил в класацията си “30-те най-красиви места в света”.

19.

Замошч е в град в Югоизточна Полша. Построен е през 16 век на ключово място в търговския маршрут, свързващ Западна и Северна Европа с Черно море. Проектиран е от архитекта Бернардо Морандо по италианската теория за т. нар. “идеален град”.

20.

Ченстохова е град в Южна Полша, част от Силезийското войводство. Известен е с Ясногурския манастир, смятан от векове за духовна столица на полския католицизъм. В него се намира иконата “Черната мадона” – изображение на Богородица и Младенеца. Всяка година милиони поклонници отиват там, за да отдадат почитта и молитвата си към Божията Майка и Нейния Син.

21 - 30 "Бизнес"
обратно към начало