10 факта за "Бизнес"

21.

Полша е първата, и за момента единствена, страна от бившия социалистически блок, която влезе в групата на 25-те развити икономики в света. Това се случи на 24 септември 2018, когато излезе новината за преминаването на Полша от групата на „напреднали развиващи се“ в групата на „развити“ икономики. Подобна промяна се случва за първи път от 10 години насам. По данни на Международния валутен фонд, през 2020 г. брутният вътрешен продукт на Полша ще превиши тези на Швеция и Швейцария.

22.

Поляците са изключително предприемчива нация. Всеки 5-и от тях планира да започне собствен бизнес в следващите 3 години, докато в общ европейски контекст това съотношение е 1 от 8. Освен това, 67% от БВП на Полша се генерира от малкия и среден бизнес.

23.

Полският град Гданск е световната столица на кехлибара. Там се намира единствената улица в света само с магазини за ценната смола – “The Amber Street”. Логично, в града се провежда и най-голямото световно изложение за кехлибарени бижута. Всъщност три четвърти от продавания в света кехлибар идва именно от Полша.

24.

Може да се каже, че петролната индустрия води началото си именно от Полша. Полякът Игнаци Лукашевич открива първото петролно находище в света – в село Бубрка край град Кросно. Той е и първият човек, дестилирал нефт. Той е и откривател на керосина и изобретател на газовата лампа.

25.

Хелена Рубинщайн, основателка на едноименната популярна по цял свят козметична компания, е с полски произход. Тя е една от най-богатите жени за времето си. Всъщност, много световноизвестни компании са с полски корени: Marks&Spencer, Johnson&Johnson, Inglot, Reserved, Mohito, Cropp, House и др.

26.

Международният панаир в полския град Познан е един от най-дълго провеждащите се в цяла Европа (от 1921 г., или вече близо век). Всяка година привлича над 1 000 000 посетители. В класацията на Световната асоциация на изложбената индустрия (UFI) той е номер 1 като панаирен център, не само в Полша, но и в Централна и Източна Европа. Разпростира се на повече от 100 000 кв. м.

27.

Град Лодз е за Полша същото, каквото е Милано за Италия – столица на дизайнерската мода. Той е домакин на най-значимите модни събития в страната, сред които номер едно е Полската седмица на модата.

28.

Автобусите на полската компания „Соларис“ се използват в градската мрежа на няколко големи български града. Компанията е един от петте най-големи производители на градски превозни средства в Европа и е оборудвала 600 общини в 30 страни. Името на компанията е вдъхновено от фантастичната новела на полския писател Станислав Лем, носеща същото заглавие.

29.

Геймърската индустрия в Полша преживява изключителен подем. Има поне 5 местни студиа, които печелят десетки милиони долари на година от създаването и пласирането на международния пазар на нови компютърни игри. Красноречив е случаят с играта “The Witcher”, дело на CD PROJECT RED и вдъхновена от фантастичната проза на писателя Анджей Сапковски. Само първите й 2 части са продадени в 8 милиона копия.

30.

Полша е перфектното място за всички “Спасители в ръжта“, просто защото е един от най-големите производители на житната култура. От 2012 г. насам тя традиционно е в топ 3 на най-големите производители в света, заедно с Германия и Русия.

31-40 "Наука""
обратно към начало