10 факта за "Природа"

41.

Последната девствена гора на Европа – Беловежката – се намира в Полша. Тя е на границата с Беларус, на площ от 145 000 хектара, и е един от най-старите защитени резервати в Европа, естествено обитание за континенталния бизон – зубър – който е застрашен вид.

42.

Словинският национален парк, разположен на брега на Балтийско море в Северна Полша, е известен със своите подвижни пясъчни дюни, като най-голямата от тях се издига на цели 42 метра над морското равнище. Размествайки се, дюните разкриват под себе си фосилизираните останки на горите, издигали се някога на същото място.

43.

Мазурските езера, намиращи се в Североизточна Полша, близо до границата с Литва, са повече от 2000 на брой. Те са избрани сред 28-те финалисти от цял свят при определянето на Новите 7 чудеса на природата през 2011 г.

44.

Татрите са планински масив на полско-словашката граница, известни със своите 92 живописни върха, които туристите изкачват. Татрите в Полша всяка година са посетени от над 3 000 000 души. Там са заснети и сцени от филмите “Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата и Дрешникът” и “Принц Каспиан”.

45.

Висла (1090 км) е най-дългата и важна река в Полша. Градовете, през/край които протича, са Краков, столицата Варшава, Плоцк, Торун, а край делтата й е Гданск. Един от най-популярните и титулувани отбори в страната носи нейното име – Висла (Краков).

46.

Най-високата точка на Полша е връх Риси във Високите Татри. Той е висок 2 499 м. А най-ниската е край град Елблонг, който се намира на 2 м под морското равнище.

47.

Тухолският национален парк се намира в сърцето на най-голямата гора в Полша – Тухола, в северната част на страната. Той е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО като биосферен резерват.

48.

Полуостров Хел на Балтийско море в Поморското войводство, Северна Полша, е много интересна природна забележителност. Той е като игла, забодена в морето, а на места е широк едва около 150 м. Иронично и напук на името му, за мнозина открили го, той е като рай със своя плаж с бял пясък. Неслучайно е наричан “най-добре пазената тайна на Полша”.

49.

В дълбокия югоизток на Полша се намира планината Бешчади, част от веригата на Карпатите, които прорязват сърцето на Източна Европа. Това е едно от малкото девствени места на континента с непокътнат див живот, мистичност и предизвикателства за неголемия брой посетители. Тук се намира Бешчадският национален парк, простиращ се на цели 290 кв. км в Подкарпатското войводство, част от наследството на ЮНЕСКО. Освен магично красивите върхове като Шероки верх и Мала Равка, смелите туристи-планинари могат да наблюдават (скришом) кафяви мечки, диви вълци и дори застрашения европейски бизон.

50.

В района на река Ниса, която е естествената граница между Полша и Германия, се намира изключително красив парк, заемащ 559.9 хектара, който се явява най-голямата и известна градина, изградена в английски стил. На територията на Полша той е известен като Парк Мужаковски, а в Германия като Парк Мускау. Това е един от малкото срещани примери на сътрудничество между две държави за опазване на природните им дадености, въпреки че са разделени от граница. Паркът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

51-60 "Изкуство"
обратно към начало