10 факта за "Изкуство"

51.

Полша е топ фестивална европейска дестинация. През лятото в страната се провеждат редица музикални фестивали, които привличат публика от цял свят. Част от тях са: Оpen’er Festival в Гдиня – обявен за най-добър фестивал в Европа през 2009 и 2010 г.; OFF Festival в Катовице – фокусиран върху ъндърграунд музиката; и пост-хипарския Pol’andRock Festival, който всяка година чупи собствените си рекорди по посещаемост. През 2014 г. броя на посетителите достига 750 000 души!

52.

Полша е една от най-горещите точки в света на urban art (градско изкуство). От 2009 г. насам град Лодз претърпя невиждана метаморфоза и се превърна в една от най-значимите галерии на монументалното изкуство на открито. А световноизвестни полски артисти като ETAM CRU и Robert Proch творят по цялото земно кълбо, включително и в София на фестивала URBAN CREATURES.

53.

Полският писател Хенрик Сенкевич получава Нобелова награда за литература през 1905 г. Може би най-популярното и обичано от публиката му произведение е романът “Quo Vadis”, който е определян като “християнски бестселър”. Той представя панорамна картина на римското общество и гоненията срещу първите християни в империята.

54.

Културната зона на полския град Катовице е построена върху основите на някогашна мина за въглища. Днес това е впечатляваща арена на всякакви изкуства, а през лятото се превръща и във фестивално пространство, привличащо много туристи.

55.

Фестивалът за дизайн в Лодз (Lodz Design Festival) е най-значимото събитие в своята област за цяла Централна и Източна Европа. Той успешно представя различни аспекти на дизайна: от индустриалния, през различни занаяти, графичен дизайн и архитектура, мода.

56.

Полският джаз е изключително популярен в страната и по света. Той има дългогодишна традиция и известни имена оставили трайна следа в историята на полската музика. Всички меломани знаят имената на Кшищоф Комеда, Збигнев Намисловски и Томаш Станко. Жанрът продължава да бъде популярен в Полша, като печели все по-млада публика. През 2014 г. Влодек Павлик става първият полски джаз изпълнител, който печели наградата “Грами”.

57.

Международният конкурс за пианисти, носещ името на легендарния полски композитор Фредерик Шопен, е едно от най-старите музикални състезания в света. Той води началото си още от 1927 г. и вече почти век се провежда на всеки 5 години в столицата Варшава. Поредното издание на конкурса ще се проведе през 2020 г.

58.

Полската плакатна школа възниква през 60-те години на XX в. Това са група артисти, които придобиват международна известност. Занимават се с изготвянето на плакати на политическа, социална и културна тематика. Общата им черта е тяхната лаконичност, ирония и новаторство. За най-изтъкнати представители се смятат Юзеф Мрошчак и Хенрик Томашевски. Техни, и на останалите представители на течението, творби има в първия в света Музей на плаката във Виланув, основан през 1968 г.

59.

Архитектурата в Полша се радва на разцвет. В последните години бяха проектирани и изградени немалко впечатляващи модерни обществени сгради. Концертната зала в Шчечин например спечели най-престижната европейска архитектурна награда за 2015 г. “Мис ван дер Рое”.

60.

Анджей Вайда е може би най-успешният и популярен полски кинорежисьор. Филмовата академия на САЩ дори му връчва специален Оскар за цялостно творчество през 2000 г. Други големи имена на полското кино са режисьорите Кшищоф Кешловски, Кшищоф Зануси, Роман Полански, Йежи Сколимовски, Агнешка Холанд и др.

61-70 "Личности"
обратно към начало