10 факта за "Личности"

61.

Полша има шестима Нобелови лауреати с изцяло полски произход: Хенрик Сенкевич, Владислав Реймонт, Чеслав Милош, Мария Склодовска-Кюри, Лех Валенса и Вислава Шимборска. Освен тях още единадесет имат полски корени или общият брой на лауреатите е седемнадесет. Най-много са наградите за литература – пет. Следват четири за физика, три за мир, две за химия, две за медицина и една за икономика. Полша има повече Нобелови награди от Япония, Китай, Индия, Австралия и други страни.

62.

В своите “Диалози“ от 1957 г. прочутият полски писател-фантаст Станислав Лем говори повече или по-малко за интернет – такъв, какъвто го познаваме днес. Според Лем свръхмерното натрупване на информационни машини и банки за памет ще доведе до създаването на държавни, континентални и в крайна сметка – глобални компютърни мрежи.

63.

Миналата година се навършиха 200 години от смъртта на Тадеуш Кошчушко – полският и американски генерал, обичащ свободата и воювал за нея на два континента. Освен отдаден на националноосвободителната кауза на родината си (през 1794г. дори предвожда въстание, носещо неговото име – Кошчушково), той помага и на американците във Войната за независимост. Неслучайно днес в Ню Йорк се издига мост “Тадеуш Кошчушко”.

64.

Мария Склодовска-Кюри открива радиоактивните елементи полоний и радий. Първият носи името на родината й – Полша. Тя е първата жена, носителка на Нобелова награда за химия. И единствената жена с две Нобелови награди в две категории, като другата е за физика. Но това не е всичко – тя е и първата жена-професор в парижката Сорбона.

65.

Откритията на ренесансовия учен Николай Коперник се смятат за начало на съвременната астрономия и за крайъгълен камък в развитието на науката изобщо. В най-значимото си съчинение “За въртенето на небесните сфери” (1543 г.) той представя и защитава пред света “хелиоцентричната система”, а именно, че Земята и планетите се въртят около Слънцето, а не обратното.

66.

Полякът Лех Валенса е основател на първия независим синдикат в целия съветски блок – “Солидарност”. Заслугите му за демократизирането не само на страната, но и на Източна Европа, са безспорни. Получава Нобелова награда за мир през 1983 г.

67.

През 1978 г. полякът Карол Войтила става папа Йоан-Павел ІІ - първият папа от славянски произход. Може би няма друг папа в историята, който се е радвал на толкова много уважение и любов в християнския свят. Неговият понтификат от 26 години е третият най-дълъг в историята. Оказаната от него подкрепа на дисидентите от бившия социалистически блок, включително на “Солидарност” в родната му Полша, има важна роля за събарянето на комунистическите режими в Източна Европа.

68.

Фредерик Шопен е най-известният представител на полското музикално изкуство и един от най-великите творци в историята на музиката въобще. Освен гениалните си произведения, той опоетизира и драматизира и традиционните полски танци полонеза и мазурка.

69.

По време на Втората световна война полската медицинска сестра Ирена Сендлер чрез създадена от нея мрежа от хора и организации успява да спаси около 2500 еврейски деца. Дълги години нейната дейност по време на окупацията е неизвестна. През 2007 и 2008 г. е номинирана за Нобелова награда за мир.

70.

Композиторът Станислав Монюшко е наричан “баща на полската опера”, като най-прочутото му произведение е “Халка”. Той е последовател на гения на полската музика Фредерик Шопен и като него е вдъхновен от полските песен и танц, в които прозира едновременно веселие и празничност, но и скръб и печал.

71-80 "История"
обратно към начало