10 фактa за "История"

71.

Тази година Полша празнува 100 години независимост! През 1795 г. Австрия, Прусия и Русия си поделят територията й и тя практически изчезва от картата на Европа. Поляците се борят за свободата си повече от век, или точно 123 години, но едва през 1918 г. заветното дело успява. Тогава, на 11 ноември, е сключено споразумение, според което немските части трябва да напуснат територията на страната, като оставят цялата си военна техника в ръцете на новосформираната полска армия. Тазгодишният празник обаче е двоен, защото честваме и 100 години дипломатически отношения между Полша и България, установени през същата онази 1918 г.

72.

Полша е единствената европейска държава, която никога и по никакъв начин не е била съюзник с нацистка Германия. Нещо повече, през Втората световна война полското съпротивително движение срещу нацистките окупатори е най-силното в Европа. На снимката: паметник на героите от Варшавското въстание

73.

Легендарният крал на Полша Владислав III Варненчик тръгва на кръстоносен поход, за да освободи Йерусалим от Османската империя, но на 10 ноември 1444 г. загива в бой срещу турците във Варна. Именно в българския град – негово лобно място, дало и името му – е изграден мавзолей, който и до днес съхранява спомена за неговото дело.

Михаил Боручински 1885-1970
Владислав Варненчик, ок.1911-12 м.б./пл.
От фонда на "Градска художествена галерия" – Варна

74.

Полша се гордее с първата модерна конституция в цяла Европа. Тя е приета на 3 май 1791 г., за сравнение - само 4 години след американската. Всяка година този ден е празничен за всички поляци.

75.

Полша е в основата на създаването на Конвенцията за правата на детето. Именно тя участва активно в подготовката й и дори внася проекта за нея в Общото събрание на ООН, което я приема през 1989 г.

76.

Полша приема християнството през 966 г., макар годината да е условна. Близо век по-рано са покръстени и българите. Полша е католическа, а България – православна, но това не пречи на диалога и приятелството между двете църкви и нации. На снимката – празненства по повод 1050 години от покръстването на Полша през 2016 г.

77.

Най-разпространеният изкуствен международен спомагателен език “есперанто” е създаден от поляк – Людвик Заменхоф. Днес по света го използват над два милиона души.

78.

Полският крал Кажимеж Ягелончик (1447 – 1492) е известен като “Бащата на Европа”. Фактите са красноречиви. От неговите 9 деца, 1 става кардинал; 4-ма са крале; 1 е канонизиран за светец; а трите му дъщери са майки на наследниците на най-великите династии в Западна Европа.

79.

Град Гнезно е първата столица на Полша. Катедралата в града е седалище на полските архиепископи повече от 1000 години. Първият полски светец – Св. Войчех (известен още като св. Адалберт) е погребан именно в нея.

80.

“Солидарност” е обединение на профсъюзи, създадено през 1980 г. от поляка Лех Валенса в Гданск, Полша. В своя пик наброява близо 10 000 000 членове. Победата му на парламентарните избори през 1989 г. се превръща в един от решителните фактори за мирното и безкръвно разпадане на социалистическия лагер.

81-90 "Кухня"
обратно към начало