10 фактa за "Кухня"

81.

Pączki (пончки) са традиционните полски понички. Всяка година близо 100 милиона от тях се изяждат в т. нар. “мазен” четвъртък. Той всъщност е западният еквивалент на източноправославните празници Месни и Сирни заговезни – или последният ден, в който се блажи и се консумира месо, мляко и яйца, преди началото на Великденския пост.

82.

Бигос е националното ястие на поляците. Готви се 3 дни от няколко вида месо, гъби, пушени колбаси и кисело зеле. Великият полски писател Адам Мицкевич дори възпява вкуса и аромата на бигоса в поемата “Пан Тадеуш”.

83.

Полската кухня предлага невероятно вкусни десерти. Част от тях са торунските меденки, маковец (маково руло), сливи в шоколад и сладки бейгъли. Бейгълът всъщност е онова, което в България се нарича “геврек”. Родината му е именно Полша.

84.

Осципек е пушено сирене, направено от осолено овче мляко. Това е изключително разпространен специалитет в Полша, особено в региона на планините Татри. Той присъства на трапезата и в много други европейски страни.

85.

Поляците изпиват средно по 92 литра бира на човек на година. Така по консумация на пенливото пиво Полша се нарежда на 3-то място в Европа след Германия и Чехия.

86.

Полската кухня е изключително богата на гъби. Те се използват например при приготвянето на традиционното ястие бигос, още в журек (супа с квас от пълнозърнесто ръжено брашно), сарми с диви гъби, пироги и много други.

87.

Киселите краставички са на голяма почит в традиционната полска кухня. Има дори рецепта за супа от кисели краставички, обичана и приготвяна от домакините в страната. Киселите краставички са пълноценна част и от традиционната местна мешана салата. Използват се и в още едно популярно ястие – свинско шкембе в пикантен сос по полски.

88.

В полските градове са изключително разпространени т.нар. “млечни барове” (Bar Mleczny). Въпреки името си, те не предлагат само млечни храни, а всякакви традиционни готвени полски ястия. Храната в тях е евтина, но с добро качество. Намират се в центъра и се посещават най-вече от студенти и служители в компаниите.

89.

Полша е номер 1 по производство на ябълки в Европейския съюз и заема 3-то място в света след Китай и САЩ по същия показател. Полските ябълки се ценят заради голямото сортово разнообразие и високо качество и се изнасят в десетки страни.

90.

Пирогите са специалитет, който всеки, изкушен от полската кухня, трябва да опита. Това е тесто с различен пълнеж, който може да бъде от кисело зеле и диви гъби, бяло сирене и картофи и всякакви други импровизации.

91-100 "Спорт"
обратно към начало